Vägen framåt tas ett steg i taget

Vägen framåt tas ett steg i taget

För den som en gång har börjat labba med sin hälsa så är inleds en ofta lång resa mot ett hälsosammare liv. I grund och botten handlar det om en kombination av nyfikenhet och egenkärlek – vi har insett att vi förtjänar att må vårt bästa
Denna resa innebär också en hel del konfrontation med ett gäng obekväma sanningar. En av dem kan vara att vi äter för att trösta oss.

Att käka en massa saker som kanske inte är riktigt bra för oss kan vara en snuttefilt som man har burit med sig länge i livet. När vi väl aktivt väljer att bryta denna vana så kan vi ofta mötas av ett inre motstånd. Det är därför som det är så svårt att lägga om sin kosthållning – även när man vet att det är det rätta.
Vi kämpar helt enkelt mot våra nervbanor. Efter år, kanske decennier, av vanor har de blivit hårdkokade till att A leder till B leder till C: Upprördhet leder till tröstätande leder till ångest över tröstätandet. 
Sedan börjar denna cirkel om igen.

Med andra ord ställs man inför en enormt svår motståndare när man tar upp kampen mot gamla ovanor: Sig själv.

Därför ska man ta det ett steg i taget. Det är så man lägger grunden för hållbara och på sikt permanenta förändringar. Att drastiskt gå all-in kanske fungerar för vissa men för många av oss så handlar det som sagt om små förändringar under lång sikt.

När man väl har rensat bort onyttigheter från kosten kan man börja testa tillskott, så som omega-3 och örtkapslar för att se hur dessa påverkar välmåendet. Att leva ett hälsosamt liv är som sagt en resa och det kommer att finnas dagar då det känns som om man fortfarande sitter fast på landningsbanan.
Då gäller det att hålla fokus på målet och ta ett steg i taget.