Pumpservice i Norrköping – kolvpumpar med kvalité

29 juni 2022 william eriksson

editorial

Det finns många sorters pumpar, men den sortens pump som många tänker på när de tänker pump är kolvpumpen. Faktum är att vi alla har hanterat en kolvpump om vi någonsin har ägt en cykel. Cykelpumpen är en kolvpump. När man drar upp handtagen dras luft in i cylindern. När man trycker ner handtaget stängs insugningsventilen och luften pressas ut genom utblåsningsröret till cykeldäcket. 

Kolvpumpar är enkla i sin design och har funnits med länge eftersom de inte alltid behöver tillverkas av speciella material, man kan pumpa vatten med kolvpump av trä! Moderna kolvpumpar är dock lite annorlunda. Med moderna material och moderna tekniker kan kolvpumparna göras otroligt effektiva. 

 

Kolvpumpar för gas eller vätska

Kolvpumpens enkla grundprincip fungerar för både gaser och vätskor. I en bil sitter kolvpumpar i förbränningsmotorn där bensin och luft sprutas in, och antänds vartefter gaserna pressas ut av kolvens rörelse. I bilen är det just själva kolvrörelsen man är ute efter. Kolvrörelsen driver en axel som driver hjulen. 

I många andra applikationer är det själva pumpfunktionen man är ute efter. Men man kan alltså blanda vätskor och gaser på olika sätt och med rätt tätningsteknik runt kolven blir pumpandet i princip helt fritt från läckage. Det finns företag som specialiserat sig på högkvalitativa pumpar, som pumpservice i Norrköping. Hos erfarna pumpleverantörer kan man hitta kolvpumpar för alla typer av användning. 

 

pumpservice - pumpar Norrköping

 

Kolvpumpar för olika vätskor

En utmaning när det gäller pumpar är högviskösa vätskor. En vätskas viskositet beskriver trögheten. Vatten är lågviskös vätska, sirap har hög viskositet. Tröga vätskor kräver högt tryck vid pumpning, vilket i sin tur kräver robusta och starka pumpar tillsammans med kraftiga rörkopplingar. 

Även här finns stabila kolvpumpar som klarar av alla sorters viskositet. En bra strategi kan vara att kontakta pumpleveratören i ett tidigt skede för att vara säker på att man får rätt pump till rätt ändamål.

Fler nyheter